سقز، شهری که از نبود المان های هویت بخش رنج می برد

طراحان در برجسته کردن موضوعات تاریخی و هویتی سقز بسیار ضعیف کار کرده اند و باید گفت که این شهرستان از نبود المان و نماد هویت بخش رنج می برد.
به گزارش خبرنگار گولان سقز؛ نمادها و المان های شهری از جمله بناهای مهم در شهر به شمار می آیند که از خود شهر نیز پر اهمیت تر جلوه می نمایند. وقتی اسم یک شهر به گوش مان می خورد. ناخودآگاه تصویری از آن در ذهن ما مجسم می شود که یک نقطه برجسته و مهم آن شهر است بله این نقطه همان المان هویتی و فرهنگی آن شهر می باشد.
نماد و المان بیانگر عصاره، هویت و شخصیت شهر در یک ساختار نمایان می باشند. طراحان و مسئولین شهرستان سقز بسیار سعی کرده اند تا هویت تاریخی این شهر را به نمایش بگذارند که متاسفانه آنطور که باید و شاید است موفق نشده اند و هنوزم در تلاش هستند...
تعداد نمادها در یک شهر از تنوع و غنای فرهنگی آن خبر می دهد و آراستگی میادین شهرها و مکانهای تاریخی، با آداب و رسوم و فرهنگ آن رابطه متقابل دارد.
همه کشورها بسته به نوع حکومت، فرهنگ و سابقه تمدنی خود به نمادسازی پرداخته و یا به نمادهای پیشینیان خود پایبند مانده اند. وقتی سخن از "تهران" می شود میدان آزادی برای کسی که چندین بار به تهران رفته و حتی اگر نرفته باشد در ذهنش مجسم می شود.
حال اگر سخن از سقز شود چه چیزی در ذهن من شهروند مجسم می شود؟!متاسفانه و یا خوشبختانه المان و نمادی از تمدن چندین هزار ساله سقز به چشم نمی خورد و اگر مجسمه هایی هم در پارک ها قرار گرفته باشد به لطف افرادی از خدا بی خبر نیست و نابود شده اند.
سری به میادین مهم شهر 3000 ساله سقز میزنیم مفاهیم المان ها که در میادین دیده می شود در برجسته کردن موضوعات منطقه ای، نژادی، ملی و تاریخی مؤثر بوده است. بعنوان مثال میدان دخانیات( میدان ماموستا هیمن ) نمادی از مشاهیر کرد، میدان قدس نمادی از مقاومت مردم مظلوم فلسطین (ملیت خارجی) و میدان ۲۲ بهمن به عنوان نمادی برای نوروز و سفره هفت سین که نمادی برای اصالت ایرانی بودن می باشد هرچند که میدان 22 بهمن و سفر هفت سین با هم هماهنگ نبوده بطوری که 22 بهمن ربطی به سفره هفت سین و گل و گیاه ندارد.
اکثر میادین در کشور فاقد موضوعات نمادین و هویتی بوده و فقط در وسط آن آبنماها و گیاهان و گلهایی کاشته شده که به جرأت می توان گفت 60 درصد میادین سقز را دربرمی گیرد و شاید نماد طبیعت و سرسبزی باشد.
شهرستان باستانی سقز پل ارتباطی شمال غرب با جنوب و جنوب غرب کشور است و به همین دلیل مسافران زیادی از این شهرستان میگذرند. در ورودی سنندج_سقز اولین میدانی که به آن میرسیم میدان موکریان (بوک و زاوا) است. نمیدانم طرح و نماد و همچنین اسم این میدان بر چه اساسی انتخاب شده و چه ربطی به شهرستان سقز دارد.
موکریان مربوط به بخش آذربایجان غربی است و این اسم شایسته اولین میدان شهرستانی با قدمت 3000 هزار ساله نمی باشد.
طراحان در برجسته کردن موضوعات تاریخی و هویتی سقز بسیار ضعیف کار کرده اند و باید گفت که شهرستان سقز از نبود المان و نماد هویت بخش رنج می برد.
مدتی است طراحان با طرح های جداره ای به صورت نقش برجسته از آثار تاریخی و نقاشی های دیواری سعی در رفع این کم و کاستی ها در شهر سقز داشته ولی باز منظر و سیمای این شهر نیازمند یک بازنگری ویژه از سوی مسئولین و طرحان است.
انتهای خبر/
برچسب ها :
المانهویتتاریخفرهنگتمدنشهر 3000 سالهشهرباستانیموضوعات تاریخیطرحاننظرات کاربران :
همشهری [چهارشنبه 2 تیر 1395 | 04:37] پاسخ
بسیاری از اشیای منحصر بفرد زیویه میتواند به عنوان المان هویت دار استفاده شود ولیکن متاسفانه تا کنون هیچ اقدامی در این خصوص انجام نگرفته...البته یک مرد نقش برجسته الهام گرفته از گرنبند زرین زیویه انجام گرفته که علاوه در ضعفهای فنی و هنری در اجرا متاسفانه مکانیابی محل نصب آن نیز بسیار ناشیانه و عجولانه و یا شاید متعصبانه انجام گرفته
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- بره میش وحشی به دامن مادر برگشت
- مشکل بازارچه سیف سقز مربوط به اقلیم کردستان عراق است
- سپاه هیچ نقشی در بستهشدن مرز سیف سقز ندارد/کسانی که بستن مرز را به سپاه ربط میدهند، بدخواه سپاه هستند
- پرداخت 83 میلیارد ریال وام اشتغال زایی به مددجویان کمیته امداد سقز/ 130 واحد مسکن مددجویی در مناطق محروم روستایی با همکاری قرارگاه خاتم الانبیاء احداث می شود
- جزئیات درگیری سپاه با یک گروهک مسلح در منطقه مرزی اشنویه
- بازارچه سیف مجددا بسته می شود/ محروم کردن شهرستان سقز از تجارت مرزی ادامه دارد
- رونق گردشگری محور توسعه روستاهای سقز
- مرگ پایان اختلاف پسر جوان با پدرش در سقز
- تقدیر و تشکر سرپرست فرمانداری سقز از حضور مردم شریف شهرستان در راهپیمایی روز جهانی قدس
- خروش روزه داران سقزی در حمایت از قدس به روایت تصویر
- روز قدس، نماد وحدت و انسجام مسلمانان است
- مراسم احیای شب قدر در سقز + عکس
- امام خمینی(ره) درس آزادگی را در علم و عمل به دنیا آموخت
- براندازی نظام و دین اسلام از اهداف شوم دشمنان است
- رعد و برق و باران و تگرگ دوباره در راه کردستان
- رونق گردشگری محور توسعه روستاهای سقز
- 81 درصد واجدین شرایط در سقز کارت هوشمند ملی دریافت کرده اند
- نامه علمای اهل سنت به رهبر انقلاب در پی خروج آمریکا از برجام
- مسمومیت ۲۲۲ کردستانی بر اثر مصرف قارچ های سمی از ابتدای امسال
- رفع عطش در ماه رمضان با سادهترین روشها/ مصرف میوه در وعده سحر را از یاد نبرید
امید [سه شنبه 11 خرداد 1395 | 00:39] پاسخ
یکی ازمشکل های شهر تاریخی ماهمین است..باوجود افراد بزرگ و مشااهیر توانمندوبزرگ ملت کرد مجسمه های زیادی درسطح شهر ازاین افرادنمی بینیم