حمام تاریخی قلندر آثاری به جامانده از دوره قاجار در سقز+ تصویر

حمام قلندر یکی از حمام های مهم استان کردستان است که در دوره قاجار ساخته شده و در روستایی به همین نام در نزدیکی شهر 3000 ساله سقز بنا شده است.
به گزارش خبرنگار گولان سقز، حمام های کردستان با کمی ابتکار شباهت زیادی به حمام های غرب کشور دارد. از نظر قواعد معماری همان اصول را رعایت میکنند اما در عمق پایین تری از سطح زمین ساخته میشوند. به این ترتیب در فصول سردی مثل زمستان به راحتی ورود خروج سرما و گرما به حمام کنترل می شده است.
حمام قلندر که نام و وجه تسمیه آن از نام محل روستای قلندر واقع در شهرستان سقز گرفته شده و از بناهای عمومی متعلق به آن روستا می باشدکه تاریخ ساخت آن متعلق به اواخر دوره حکومت قاجاریه در ایران و توسط خاندان فیض اله بیگی از طوریف مشهور منطقه احداث شده است.
از ویزگی های بارز احداث بنای حمام قلندر هم تراز بودن کف بنا با معابر و زمینهای اطراف می باشد که در نوع خود با توجه به شرایط اقلیمی و مقایسه با غالب حمام های هم دوره ساخت و احداث آنها در زیر زمین قابل بررسی و تامل می باشد.
در کنار ویژگی هایی که به آن اشاره میشود، حمام قلندر امروز به شدت دچار تخریب شده و دیگر شباهتی به محل پاکیزهای چون حمام ندارد.
وضعیت امروزی حمام قلندر باعث شده تا جمعی از کارشناسان و دوستداران میراث فرهنگی سقز نسبت به وضعیت نابهسامان آن هشدار دهند. اهالی روستای قلندر می گویند که این حمام سالها مورد بی توجهی قرار گرفته و این روزها که حمام قلندر به تازه گی در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده، بهتر است فکری به حال وضعیت اسفبار آن شود.
ورودی، هشتی، بینه، سربینه، گرمخانه، میاندر، سرویسهای بهداشتی، خلوتی و خزینه عناصر تشکیل دهنده این بنا است و به گفته افراد کهنسال روستا در داخل حمام نقاشیهای وجود داشته که امروز اثری از آنها باقی نمانده است.
دیوارها و کرسه چینی آن با چیدمانی بسیار منظم تا ارتفاع مورد نیاز اقلیم توسط سنگهای لاشه و قلوه بنا شده است. اما امروز عمده سقف این بنا که با قوس های و سیستم طاق و گنبد بنا شده بود تخریب شده است. جالب آنکه طاق و گنبد حمام قلندر به سبک حمام های فلات مرکزی ایران بنا گشته است.
گفته میشود مصالح مصرفی بنا کاملا بوم آورد بوده و از ساده ترین مصالح در دسترس یعنی سنگ، آجر و ساروج در ساخت این حمام استفاده شده است.
این حمام تاریخی امروز به زباله دانی روستا تبدیل شده و از آنجایی که سقف آن فرو ریخته بخشی از زباله و نخاله های روستای قلندر داخل آن ریخته می شود. به این ترتیب هر روز تخریب های بیشتری در این بنای قاجاری به وجود می آید و هنوز سازمان میراث فرهنگی فکری برای حفاظت از این بنا نکرده است.
***
***
***
***
***
***
***
***
***
بیشتر حمام های باقیمانده در کردستان به دوره قاجار مربوط میشود. پیش از این تعداد بیشماری حمام در کردستان بود، اما با تجهیز شدن خانه ها به حمام کمکم فراموش شده و تخریب شدند.
انتهای خبر/
برچسب ها :
حمام قلندرحمام تاریخیآثار ملیروستای قلندرجاذبه گرشگرینظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- بره میش وحشی به دامن مادر برگشت
- مشکل بازارچه سیف سقز مربوط به اقلیم کردستان عراق است
- سپاه هیچ نقشی در بستهشدن مرز سیف سقز ندارد/کسانی که بستن مرز را به سپاه ربط میدهند، بدخواه سپاه هستند
- پرداخت 83 میلیارد ریال وام اشتغال زایی به مددجویان کمیته امداد سقز/ 130 واحد مسکن مددجویی در مناطق محروم روستایی با همکاری قرارگاه خاتم الانبیاء احداث می شود
- جزئیات درگیری سپاه با یک گروهک مسلح در منطقه مرزی اشنویه
- بازارچه سیف مجددا بسته می شود/ محروم کردن شهرستان سقز از تجارت مرزی ادامه دارد
- رونق گردشگری محور توسعه روستاهای سقز
- مرگ پایان اختلاف پسر جوان با پدرش در سقز
- تقدیر و تشکر سرپرست فرمانداری سقز از حضور مردم شریف شهرستان در راهپیمایی روز جهانی قدس
- خروش روزه داران سقزی در حمایت از قدس به روایت تصویر
- روز قدس، نماد وحدت و انسجام مسلمانان است
- مراسم احیای شب قدر در سقز + عکس
- امام خمینی(ره) درس آزادگی را در علم و عمل به دنیا آموخت
- براندازی نظام و دین اسلام از اهداف شوم دشمنان است
- رعد و برق و باران و تگرگ دوباره در راه کردستان
- رونق گردشگری محور توسعه روستاهای سقز
- 81 درصد واجدین شرایط در سقز کارت هوشمند ملی دریافت کرده اند
- نامه علمای اهل سنت به رهبر انقلاب در پی خروج آمریکا از برجام
- مسمومیت ۲۲۲ کردستانی بر اثر مصرف قارچ های سمی از ابتدای امسال
- رفع عطش در ماه رمضان با سادهترین روشها/ مصرف میوه در وعده سحر را از یاد نبرید
حسن [شنبه 7 فروردین 1395 | 09:26] پاسخ
احسن برشمامسئول سايت گولان كه به دنبال چنين سوژه هاي خبري هستي واثارفرهنگي گمنامي كه ازچشم مردم پنهان مانده به نمايش ميگذاري ،اميدوارم مسئولين ودست اندركاران آستين همت به خرج داده وميراث گرانبهاي نياكان رابازسازي وحفظ كرده وجاذبه هاي گردشگري براي شهرستان واستان توسعه دهند.