تکرار/ اختصاصی
جوراب بازی مهمان گرم خانه های دیار کردستان در شبهای سرد زمستان
جوراب بازی یا «گوروا بازی» از رایج ترین بازی بومی محلی و سرگرمی مناسب بین جوانان و نوجوانان کردستانی بوده که در شبهای سرد مهمان بیشتر خانه ها می باشد.
به گزارش خبرنگار گولان سقز، بازی های محلی از حیث موضوع و محتوا از افسانه ها و قصه های محلی سرچشمه گرفته اند و هر کدام بیانگر واقعه خاص و نمونه ی یک نوع تدبیر و تیز هوشی ، آزمایش قدرت و پرورش جنبه های فکری، روحی و جسمی هستند.
بنابراین هر یک از بازی های محلی، جنبه ها وسیعی از زندگی مردمان هر سرزمین را در بر می گیرد و دارای ارزشهای بسیاری می باشد.
گورا بازی از رایج ترین بازی بومی محلی و سرگرمی مناسب بین جوانان و نوجوانان کردستانی بوده که در شبهای سرد مهمان بیشتر خانه ها می باشد.
در این بازی، محدودیت سنی برای شرکت کنندگان وجود ندارد و 10 عدد جوراب مخصوص(جوراب هایی که توسط زنان کردستانی با دست بافته می شود) و یک پوکه خالی مثل تیله یا مازو برای جوراب بازی لازم است.
جوراب بازی به صورت دسته جمعی و بیشتر به هنگام شب نشینیها و یا در مراسمات مختلف انجام می شود و ابتدا گروه به دو دسته مساوی تقسیم می شوند و از دو جوراب برای شروع بازی استفاده می کنند که در یکی از آنها تیله پنهان است و هرتیمی تیله یا مازو را پیدا کند شروع کننده بازی خواهد بود. سپس یکی از اعضای تیم شروع کننده بازی تیله را در دست گرفته و دست خود را داخل 10 جوراب فرو می برد و با حالت ماهرانه ای تیله را در یکی از جوراب ها جای می دهد که در این حالت تیم مقابل باید تمام حواسشان پی یافتن تیله باشد و با مشورت با سایر اعضای تیم در نهایت یک جوراب را که فکر می کنند تیله داخل آن است بعنوان«گُل» انتخاب می کنند که دارای 10 امتیاز برای تیم است و اگر پیدا نشد سعی می کنند در انتخاب دوم که آن نیز 11 امتیاز محسوب می شود تیله را پیدا کنند، اما اگر تلاش و انتخاب آنها درست نباشد 2 الی 10 امتیاز برای تیم مقابل حائز خواهد شد.
در گذشته کل امتیاز 200 بود ولی امروزه این امتیاز به 150 کاهش یافته است و در نهایت هرتیمی که زودتر امتیازش به 150 برسد، برنده مسابقه است.
در شهرستان سقز همچون سایر شهرهای استان زیبایم بازی جوراب بازی یا همان «گورا بازی» رواج دارد تا جایی که برخی از پیشکسوتان شهرم این بازی را به صورت یک هیئت اداره و شب هنگام در یکی از سالن های ورزشی انجام می دهند به همین دلیل من نیز یک شب را در جمع این اعضای صمیمی سپر کردم .
رئیس هیئت جوراب بازی شهرستان سقز در گفتگو با خبرنگار گولان با بیان اینکه تقویت قدرت تصمیم گیری، ایجاد روحیه همکاری، درک بهره گیری و اهمیت مشورت و همچنین ارج نهادن به نظر دیگران از نکات مثبت این بازی می باشد، گفت: فرد با انجام این بازی ضمن دستیابی به اهداف به اهمیت نظم و مشورت، قدرت تجسم و حدس زن و پی آمد انجام اموری را که مورد تأیید و تحسین و یا انتقادات است، پی می برد.
مصطفی رشیدیان با اشاره به اینکه این هیئت در مسابقات داخل شهرستان و همچنین بین شهرها و روستاهای مختلف حضور پیدا می کنند، اضافه کرد: تعامل فرهنگ های مختلف کردستان با یکدیگر و ایجاد انگیزه کارهای مشارکتی بین جوانان و تقویت قدرت حافظه و احیا نگه داشتن بازی های سنتی و بومی از اهداف هئیت جوراب بازی شهرستان سقز می باشد.
وی با بیان اینکه این بازی از پیشرفت فرهنگ امروز عقب مانده است، دلیل این امر را روی آوردن جوانان و نوجوان را به بازی های رایانه ای و ... دانست.
این بازی از گذشته بسیار دور متداول بوده و دارای سابقه ی دیرینه می باشد و اکنون نیز با همان شیوه گذشته در میان جوانان و افراد میان سال رایج است و در عین حال طرفداران زیادی دارد.
انتهای پیام/
برچسب ها :
جوراب بازیگوروی بازیگوروا بازیبازی بومی محلیشبهای زمستاننظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- بره میش وحشی به دامن مادر برگشت
- مشکل بازارچه سیف سقز مربوط به اقلیم کردستان عراق است
- سپاه هیچ نقشی در بستهشدن مرز سیف سقز ندارد/کسانی که بستن مرز را به سپاه ربط میدهند، بدخواه سپاه هستند
- پرداخت 83 میلیارد ریال وام اشتغال زایی به مددجویان کمیته امداد سقز/ 130 واحد مسکن مددجویی در مناطق محروم روستایی با همکاری قرارگاه خاتم الانبیاء احداث می شود
- جزئیات درگیری سپاه با یک گروهک مسلح در منطقه مرزی اشنویه
- بازارچه سیف مجددا بسته می شود/ محروم کردن شهرستان سقز از تجارت مرزی ادامه دارد
- رونق گردشگری محور توسعه روستاهای سقز
- مرگ پایان اختلاف پسر جوان با پدرش در سقز
- تقدیر و تشکر سرپرست فرمانداری سقز از حضور مردم شریف شهرستان در راهپیمایی روز جهانی قدس
- خروش روزه داران سقزی در حمایت از قدس به روایت تصویر
- روز قدس، نماد وحدت و انسجام مسلمانان است
- مراسم احیای شب قدر در سقز + عکس
- امام خمینی(ره) درس آزادگی را در علم و عمل به دنیا آموخت
- براندازی نظام و دین اسلام از اهداف شوم دشمنان است
- رعد و برق و باران و تگرگ دوباره در راه کردستان
- رونق گردشگری محور توسعه روستاهای سقز
- 81 درصد واجدین شرایط در سقز کارت هوشمند ملی دریافت کرده اند
- نامه علمای اهل سنت به رهبر انقلاب در پی خروج آمریکا از برجام
- مسمومیت ۲۲۲ کردستانی بر اثر مصرف قارچ های سمی از ابتدای امسال
- رفع عطش در ماه رمضان با سادهترین روشها/ مصرف میوه در وعده سحر را از یاد نبرید