گزارش اختصاصی/
عدم توجه مسئولین شهری از ایده طراحان بومی در مبلمان شهری/ سقز، شهری که سازه ها در آن با بافت سازگار نیست
یک هنرمند با اطلاعات هنری، آکادمیک و توان خود و هنرمندان دیگر المان، طرح، ایده و پیکره ای که از ریشه، تمدن و فرهنگ همین ملت و مردم را با کمترین هزینه استخراج و اجرا می کند
به گزارش خبرنگار گولان سقز، از دیر باز انسانهای اولیه وغارنشین برای رفع نیازهای زندگی و روزمره ی خود و وسایل آسایش و آرامش دست به ساخت اشیایی برای محل زندگی و رفع نیازشان در آن محل می پرداختند تا با آن روزگار بگذرانند.
با کشف آتش، رام حیوانات وحشی و ساخت ابزارالات شکار و جنگی به کیفیت هر چه بیشتر این وسایل پرداختند. تا آنجا که از غار به چادر و آبادی به روستا و شهرنشینی که آخرین مرحله تکامل و تمدن شهری بود رسیدند و چه بسا در همین شهرها با ایجاد ساخت و سازها و گذاشتن المانهای بصری و مکانهایی برای اداره شهر به فرهنگ شهرسازی و شهرنشینی رسیدند و پا را نیز فراتر از کاربردی بودن آن گذاشتند که برای زیبای آن از هنرمندان و معماران استفاده کردند و برای راحتی محیط زندگی خود و همشهریانشان و رفع نیازهای اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی و بصری و نیاز به نشستن، ایستادن، قدم زدن، خواندن، برقراری ارتباط و...سازه هایی مانند نیمکت، سطل زباله، ایستگاه اتوبوس، تابلو و علائم راهنمایی، میادین و پیکره ها ساختند که نیاز های شهروندان در برخورد با شهر را پاسخ بدهد که اینگونه اشکال و اجسام را مبلمان شهری، اثاثیه شهری یاurban elements می گویند که نشانه ای از فرهنگ، هنر و تمدن یک ملت و شهر است که هر چه این مبلمان نزدیکتر به فرهنگ و تاریخ بومی آن نزدیکتر باشد رابطه بصری آشنا برای مردمش و میهمانان و توریست های حاضر در آن می شود.
اما در شهر ما اغتشاش بصری از بازخورد ساخت و سازهای غیر هنری نسبت به بافت شهری و بازخورد تابلوهای ناهمگون و نامتعارف در اندازه، رنگ، نوشته و اسمهای بیگانه و ضدفرهنگ بومی، نیمکتهای فلزی با طرحهای تکراری، کپی و مهندسی وغیر کارشناسی و رنگهای غیر مرطبت با روحیه ی مردمانش و بعد فضای موجود و میادینی که از نظر بصری بسیار تاثیر گذارند و بجر فلکه تاثیری در بافت شهری و المان ندارند نور پردازیهای غیر موثر، موانع و سد معبرهایی مانند نرده های میدان آزادی که مانند پرچینی جهت هدایت شهروندان به مسیری دیگر فراهم شده، ایجاد خیابانهای فرعی زیاد بر خیابانهای پر ترافیک اصلی و راهروهای ورودی زیادی که از نظر طرح و فرم ما را به یاد و خاطر پناهگاهای زمان جنگ می اندازد که از دیدگاه بصری اغتشاش و شلوغی حادی به این منطقه داده است و برای زنان و کودکان، سالمندان و افراد معلول ایجاد مزاحمت در رفت و آمدشان کرده است. این طرح متاسفانه از نظر ترافیکی و آرامش بصری و هزینه هاش هیچ تاثیری نداشته است و چه بسا طرحی ضد نفع عموم باشد که اگر زمانی بخواهد شهررا متروی در برگیرد با این مالکهای جدید چه بکند و ...
یا سطل زباله هایی که نسبت به خیابانها و معابر این شهر که همان بافت قدیمی چند صد سال پیش خود را دارد از اندازه هایی غول آسا که همانند یک دکه و ساختمان به نظر میرسند.
تابلو و پلاکاردهای زیاد، داربست در اندازه ای بزرگ و مختلف و ضد آرامش بصری، تابلوهایی که به درخواست سفارش دهنده تو ذوقی و از اذیت دادن و شدت امواج بازتاب رنگی برای جلب توجه مخاطب استفاده کرده اند. پریزماها و بیلبوردها و تلویزیون شهری با ابعاد مختلف و ناهمگون در میدانی کوچک و شلوغ عرصه را برای آرامش فکری و بصری مردم در آن تنگ کرده است و اینها برخواسته از ضعف مدیریت شهریست که برای سودی دوطرفه و راحتی کار آرامش را از مردمش ربوده اند.
متاسفانه مدیریت غیر مسئولانه شهری وعدم شناخت کافی و غیر کارشناسانه که به این آشوب فکری، هنری و محیطی دامن زده و برخواسته از نبود گرافیستان محیطی وهنرمندان هنرهای تجسمی و حتی نظرات آنها در شورا و شهرداری و روابط عمومی ادارات و سازمانهاست که قدرت تصمیم گیری و نظارت را در زیباسازی شهر دارند که این قسمت به کلی در حیطه و توان مهندسین معمار وعمران نمی باشد بلکه باید همسو با گرافیستان، طراحان صنعتی، نقاشان و طراحان فضای سبز باشد.
و کمبود جایگاه هنرمندان، گرافیستان و طراحان در عرصه ی مبلمان شهری کار را بدان جایی رسانده که مسئولین یک سازه ی کپی و فروشگاهی را از یک نمایشگاه خریداری کنند تا در میدانی یا دیواری نصب نمایند که تیشه به ریشه فرهنگ و هنر این دیار بوده و تاثیری جبران ناپذیر خواهد داشت.
ولی یک هنرمند با اطلاعات هنری، آکادمیک و توان خود و هنرمندان دیگر المان، طرح، ایده و پیکره ای که از ریشه، تمدن و فرهنگ همین ملت و مردم را با کمترین هزینه استخراج و اجرا می کند و برای درک بهتر از مبلمان شهری باید به ارگونومی و انتروپومتری که علم ابعاد و اندازه های انسانی برای ساخت وسایل و المانها و استفاده انسانی از این وسایل را شامل می شود که طراحان صنعتی نسبت به آن می پردازند که مهمترین قسمت و ساخت آن زیبایی وساخت آثاری زیبا، بدیع و فاخر است که باید برخواسته از تمدن، فرهنگ داستانها وادبیات بومی آن منطقه باشد و حتی برگرفته از مواد و مصالح قابل استفاده در جغرافیای منطقه باشد که نسبت به طول روز، گرما، سرما و شدت تابش نور خورشید، شلوغی یک خیابان، شدت رفت و آمد عابر پیاده در یک مدت زمانی خاص یک خیابان و ذوق لذت از چند گونه ی خاص طیف رنگی و خیلی موردهای روانشناسانه دیگر بستر ساخت مبلمان شهری یک شهر را می سازد و ما نباید فرهنگ بیگانه ملتی را برای مردمی که برایشان آشنا نیست و توان برقراری ارتباط با آن را ندارند آن هم به خاطر راحتی و فست بودن آن جانمایی کنیم .
بنابراین شهر سقز را نه دارای هویت بصری، فرهنگی، اجتماعی و جایگاه تاریخی و مبلمان شهری مختص به خود می بینیم ونه زیبایی خاص و آن هم نبود کارشناسان و طراحان صنعتی این نوع سازه ها و استفاده نکردن از ایده هایشان در بهبود نیاز بصری یک جامعه ست.
به قول شاعر:
زندگی زیباست ای زیبا پسند زنده اندیشان به زیبایش رسند
گزارش از: مختاراصغری-کارشناس ارشد گرافیک
انتهای خبر/
برچسب ها :
المانهنرمندسقزفرهنگ شهریشهرداریمختار اصغرینظرات کاربران :
نسرین [چهارشنبه 25 آذر 1394 | 12:13] پاسخ
کاش مسئولین شهر ما هم مثل شهر مهاباد در امور شهری، وجدان کاری و مدیریت و تخصص داشتند.
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- بره میش وحشی به دامن مادر برگشت
- مشکل بازارچه سیف سقز مربوط به اقلیم کردستان عراق است
- سپاه هیچ نقشی در بستهشدن مرز سیف سقز ندارد/کسانی که بستن مرز را به سپاه ربط میدهند، بدخواه سپاه هستند
- پرداخت 83 میلیارد ریال وام اشتغال زایی به مددجویان کمیته امداد سقز/ 130 واحد مسکن مددجویی در مناطق محروم روستایی با همکاری قرارگاه خاتم الانبیاء احداث می شود
- جزئیات درگیری سپاه با یک گروهک مسلح در منطقه مرزی اشنویه
- بازارچه سیف مجددا بسته می شود/ محروم کردن شهرستان سقز از تجارت مرزی ادامه دارد
- رونق گردشگری محور توسعه روستاهای سقز
- مرگ پایان اختلاف پسر جوان با پدرش در سقز
- تقدیر و تشکر سرپرست فرمانداری سقز از حضور مردم شریف شهرستان در راهپیمایی روز جهانی قدس
- خروش روزه داران سقزی در حمایت از قدس به روایت تصویر
- روز قدس، نماد وحدت و انسجام مسلمانان است
- مراسم احیای شب قدر در سقز + عکس
- امام خمینی(ره) درس آزادگی را در علم و عمل به دنیا آموخت
- براندازی نظام و دین اسلام از اهداف شوم دشمنان است
- رعد و برق و باران و تگرگ دوباره در راه کردستان
- رونق گردشگری محور توسعه روستاهای سقز
- 81 درصد واجدین شرایط در سقز کارت هوشمند ملی دریافت کرده اند
- نامه علمای اهل سنت به رهبر انقلاب در پی خروج آمریکا از برجام
- مسمومیت ۲۲۲ کردستانی بر اثر مصرف قارچ های سمی از ابتدای امسال
- رفع عطش در ماه رمضان با سادهترین روشها/ مصرف میوه در وعده سحر را از یاد نبرید
خالد [سه شنبه 24 آذر 1394 | 10:27] پاسخ
با سلام .. در شهری که شهرداریش هنوز هم که هنوز است الگوی فعالیتش بر اساس فروختن بیشتر پلاک های زمین و فروش پیاده رو ها وکم عرض تر کردن خیابان ها باشد چیزی بیش از این انتظار نمی رود