سرخط خبرها :
چهارشنبه 25 اسفند 1395 / 13:30|کد خبر : 1647|گروه : اجتماعی

وجه تسمیه‌ی «چل چه‌مه» و لزوم کاربرد آن در زبان رسمی و مکاتبات اداری

وجه تسمیه‌ی «چل چه‌مه» و لزوم کاربرد آن در زبان رسمی و مکاتبات اداری

کوهستان چل چه‌مه که در حد فاصل شهرهای دیواندره سقز و مریوان قرار دارد یکی از بکرترین وزیباترین کوه‌های ایران است که با دارا بودن ویژگی‌هایی همچون ارتفاعات سرکش، کثرت آثارتاریخی و باستانی، رویش انواع کمیاب گل و گیاهان دارویی، زیستگاه گونه‌های متنوع جانوری و پرندگان و از همه مهمتر تامین آب شیرین و قابل شرب بخش عمده‌ای از شهرهای کردستان و آذربایجان شرقی و غربی و ... بی‌گمان وجه تمایز آن باسایر مناطق طبیعی ایران زمین می‌باشد و استعداد و ظرفیت ثبت جهانی در فهرست میراث طبیعی را دارد.

به گزارش گولان سقز، محسن صادقی نویسنده و فعال مدنی با ارسال یادداشتی به کردپرس به وجه تسمیه‌ی "چل چه‌مه" و لزوم کاربرد آن در زبان رسمی و مکاتبات اداری پرداخته است.

 

کردپرس- کوهستان چل چه‌مه که در حد فاصل شهرهای دیواندره سقز و مریوان قرار دارد یکی از بکرترین و زیباترین کوه‌های ایران است که با دارا بودن ویژگی‌هایی همچون ارتفاعات سرکش، کثرت آثارتاریخی و باستانی، رویش انواع کمیاب گل و گیاهان دارویی، زیستگاه گونه‌های متنوع جانوری و پرندگان و از همه مهمتر تامین آب شیرین و قابل شرب بخش عمده‌ای از شهرهای کردستان و آذربایجان شرقی و غربی و ... بی‌گمان وجه تمایز آن باسایر مناطق طبیعی ایران زمین می‌باشد و استعداد و ظرفیت ثبت جهانی در  فهرست میراث طبیعی را دارد.

آنچه درین نوشتار مد نظر است برسی وجه تسمیه‌ی چل چه‌مه و تلاش جهت تصحیح و کاربرد درست عبارت چل چه‌مه بجای چهل چشمه بصورت رسمی در مکاتبات اداری و محاوره‌ای می‌باشد.

چل چه‌مه از  دو بخش "چل" و "چَه‌م"‌ه تشکیل شده است. چل در زبان کردی معادل عدد چهل است و چه‌م هم دو معنا دارد در کردی سورانی و گاهاً هورامی به معنی رودخانه است و در کردی هورامی و کلهوری معادل چشمه و چشم بکار رفته است.

با توجه به قرار گرفتن کوهستان چل چه‌مه در منطقه‌ای که تمامی ساکنان آن زبان اصلیشان گویش سورانی است کلمه چشمه بجای چه‌م و ترکیب چهل چشمه معادل چل چه‌مه درست بکار نرفته است. البته لازم بذکر است که ادبیات غالب و مکتوب منطقه تا دویست سال اخیر با استناد به آثار مکتوب شاعران منطقه خورخوره و سرشیو گویش هورامی یا کلهوری بوده و در کنار زبان و گویشهای محلی، زبان نوشتاری بوده لذا کلمه چه‌م به معانی مختلفی همچون رودخانه و چشمه و چشم رایج و استفاده شده است.

در نتیجه  با استناد به معانی مختلف کلمه چه‌م در زبان کردی معادل ترکیب چهل چشمه بجای چل چه‌مه در زبان رسمی ایران و زبان فارسی از دیرباز به شیوه‌ی نادرست متداول و رایج بوده و امروزه هم بااستناد به آثار تاریخ نویسان کرد به زبان فارسی در میان عموم مردم اصطلاح چهل چشمه مرسوم و مصطلح می‌باشد.

آنچه  در شرایط فعلی حائز اهمیت است و مورد غفلت سیستم اداری در میان زبانهای مختلف در ایران واقع شده این است که اساساً برگرداندن اسم خاص از زبانی به زبان رسمی در محدوده جغرافیایی که تکثر فرهنگی و زبانی ازبارزترین ویژگی و معرف هویت کشور ما ایران است به نحوی بی‌توجهی و اجحاف به سایر زبان‌های ایران زمین  قلمداد می‌شود که سده‌های متوالی است زندگی نسبتاً مسالمت آمیزی را با هم تجربه می‌کنند.

البته این بدان معنی نیست که چنین تصور شود کلمه چشمه کاملا فارسی است زیرا در کردی چاوگه و چاوانه به معنی چشمه و چاو به معنی چشم به همراه چشمه و چشم به احتمال زیاد از یک ریشه مشتق شده‌اند اگرچه کلمه چل نیز در زبان فارسی بسیار بکار رفته و کاربرد دارد. جالب اینکه با همان تلفظ و به صورت چل نیز نوشته می‌شود بهرجهت عبارت چل چه‌مه هم به آسانی تلفظ می‌شود و هم بسیار با مسما و برازنده طبیعت زیبای چل چه‌مه نیز می‌باشد و قطعاً نیازی به واژه معادل و برگردان ندارد.

انتهای پیام/

گولان، هه وال، شاره که م سه قز، سقز، کوردستان، سایت خبری، شهرستان سقز



برچسب ها :

آثار تاریخیچل چه مهچهل چشمهمکاتبات اداریطبیعت بکرسقز

نظرات کاربران :

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید!

دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نام *
 

کد امنیتی
 
   
آخرین اخبار
پربازدیدترین های یک ماه اخیر

ADS In Website

ADS In Website

ADS In Website

ADS In Website

ADS In Website

ADS In Website

ADS In Website

تلگرام، گولان سقز، شبکه های اجتماعی، همراه باگولان

بیمارستان، نوبت اینترنتی، بیمارستان امام خمینی، کلینک تخصصی، درمانگاه چشم، متخصص داخلی، زنان و زایمان، گوش، حلق و بینی، رزرو نوبت اینترنتی، متخصص کلیه و مجاری، ارتوپدی، قلب، بیمارستان امام خمینی سقز، بیمارستان بعثت، بیمارستان توحید، بیمارستان قدس،بیمارستان فجر مریوان، بیمارستان امام حسین بیجار، بیمارستان شهید بهشتی قروه، بیمارستان بوعلی مریوان، بیمارستان صلاح الدین ایوبی بانه، بیمارستان سقز، بیمارستان سنندج، بیمارستان مریوان، بیمارستان بیجار، بیمارستان قروه، بیمارستان بانه

ADS In Website

ADS In Website

ADS In Website

کسب و کار، تجارت، آگهی، خوش فروش، رایگان، تبلیغات، ایران، کامپیوتر، پوشاک، مواد غذایی، آموزش، بهزاد مرادی سقز

شبکه، فضای مجازی، کانال اطلاع رسانی، شبکه ایرانی، رسانه، موبایل، گوشی

فراخوان، خبرنگاری، سقز، اطلاع رسانی، سایت گولان، گولان سقز، پوستر

گولان سقز، پخش زنده، شبکه های استانی، شبکه ملی، شبکه های صدا وسیما، شبکه سه، کردستان