اختصاصی/
سفری به روستای تاریخی ترجان سقز/ وجود بیش از 20 چشمه جاری در تورجان + فیلم و عکس

روستای ترجان در دامنه کوه استاد مصطفی واقع شده است. این کوه منبع و منشاء بسیاری از چشمههای دایمی و فصلی و همچنین رودخانههایی است که به روستا سرازیر میشوند و طراوت و زیبایی خاصی به آن میبخشند.
به گزارش گولان سقز، ترجان نام روستایی از توابع شهرستان سقز می باشدکه تقریباً در ۶۰ کیلومتری سقز فیمابین سقز و بوکان قرار گرفته است. این روستا در دامنه کوه استاد مصطفی واقع گردیده و با ارتفاعات اطراف محصور شده است. آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و در زمستان سرد و خشک است.
علت نام گذاری ترجان این است که در زمان حمله مغول فرمانده ای داشته اند که اسمش تیرجان بوده است و نام روستای ترجان را از نام او برگرفته اند.
شغل مردم کشاورزی اغلب بصورت دیمی می باشد و تعدادی هم به زنبورداری مشغولند. تعدادی از مردم نیز در بخش خدمات و صنایع دستی اشتغال دارند. پیرامون روستا با اراضی زراعی دیم احاطه شده است.
عمدهترین محصولات زراعی روستا، شامل گندم، جو، عدس، نخود و علوفه است و بادام، انگور و سیب نیز از محصولات باغی روستای ترجان بهشمار میآیند. مراتع سرسبز و حاصلخیز اطراف روستا موجب رونق دامپروری شده است و مهمترین محصولات دامی آن شامل گوشت، پشم و انواع فراوردههای لبنی مانند شیر، ماست، کره و پنیر میباشد.
مردم روستای ترجان بهویژه زنان در کنار فعالیتهای زراعی و دامداری به تولید محصولات صنایع دستی بافتنی مانند چخورانک مرز (نوعی پارچه کرکی که از آن پوشاک مردانه تهیه میشود)، فرش، گلیم، جاجیم و جوراب میپردازند. تولید این گونه محصولات در فصول پاییز و زمستان رواج بیشتری دارد.
روستای کوهپایهای ترجان، در یک شیب ملایم استقرار ...مشاهده کامل متن یافته و بافتی متمرکز دارد. رودخانۀ محلی ترجان در جهت شمالی ـ جنوبی جریان مییابد و از داخل روستا عبور میکند. استقرار ترجان در قلمرو جغرافیایی شهر سقز که قدمتی طولانی دارد و آثار بجا مانده قلعۀ قه لاکون (قلعه کهن) و مسجد جامع روستا، مؤید این قدمت است.
مردم روستای ترجان به زبان کردی و گویش سورانی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شافعی هستند.چشم انداز باغها و ارتفاعات بهخصوص در فصول بهار، تابستان و پاییز، از طراوت و زیبایی وصف ناپذیری سرشار میشود و هر بینندهای را مجذوب میکند.
روستای ترجان در دامنه کوه استاد مصطفی واقع شده است. این کوه منبع و منشاء بسیاری از چشمههای دایمی و فصلی و همچنین رودخانههایی است که به روستا سرازیر میشوند و طراوت و زیبایی خاصی به آن میبخشند. این کوه در فصل زمستان از برف پوشیده میشود و در فصول بهار و تابستان با ذوبشدن برفها گسترۀ چشم نوازی از پوشش گیاهی را به نمایش میگذارد.
سرسبزی و طراوت کوه استاد مصطفی همراه با رنگهای دلانگیز گلهای خودرو، مناظر و چشم اندازهای کم نظیری را به وجود میآورد. رودخانۀ ترجان که از داخل روستا میگذرد، علاوه بر مشروب نمودن مزارع و باغات روستا جلوۀ خاصی بدان میبخشد. در حواشی این رودخانه، درختان بسیار بلند و زیبایی قد برافراشتهاند و تفرجگاهی مناسب برای مردم روستا و گردشگران فراهم آوردهاند.
در حاشیه رودخانه و نیز در داخل روستا، باغهای بسیار سرسبزی وجود دارد. این باغها بهخصوص در فصول بهار و تابستان مکان مناسبی برای استراحت و گذران اوقات فراغت مردم روستا و گردشگران بهشمار میآیند.
در روستای ترجان، بیش از بیست چشمه وجود دارد که از میان آنها هشت چشمه بهصورت دائمی میجوشد. آب آشامیدنی روستا از طریق چشمههای دائمی تأمین میشود. حواشی این چشمهها در فصول بهار و تابستان بسیار سرسبز است و از گیاهان و گلهای زیبا پوشیده میشود.
در مرکز ترجان قلعه ای وجود دارد که به نام محلی قلا کون یا قلعه کهن مشهور می باشد که گویا در زمانهای قدیم مردم از مناطق اطراف روستاهای همجوار خاک را با گونی جمع کرده و با هر زحمتی که شده با خود میآورند و در مرکز ترجان روی هم میریزند تا به قلعه ای بزرگ تبدیل میشود که اکنون آن قلعه را به زبان محلی قلا کون می نامند و جوانان روستا و حتی مهمانانی که به ترجان میآیند جهت تفریح به بالای قلعه میروند و از بالای قلعه تمام روستا و مزارع اطراف قابل مشاهده است.
مسجد تاریخی روستای ترجان
مسجد شیخ وسو توسط شخصی به همین نام (شیخ وسو ) ساخته شده است که طبق تحقیقات بعمل آمده از اهالی محل این مسجد قبلاً خانقاه بوده که گویا شیخ وسو در این خانقاه دارای دراویشی نیز بوده است که با فوت شیخ وسو این خانقاه به مسجد تبدیل شده است که به نام مسجد شیخ وسو نام نهاده اند که شیخ وسو در روستای ترجان فوت کرده و در قبرستان ترجان تشیع شده است.
مسجد قدیمی در داخل روستای تورجان قرار دارد و از نظر معماری در زمره مساجد سبک بومی منطقه کردستان است. بنای این مسجد دارای یک شبستان اصلی با شش ستون در دو ردیف سه تائی است.
در ضلع غربی شبستان محوطه ای وجود دارد که ایوانی ستون دار رو به سمت جنوب در اون مشاهده می شود. مسجد را روی یک صفه سنگ چین شده، ساخته اند.
در مقابل ایوان جنوبی، بقایای حوض آبی وجود داره که تمامی از سنگ تراشیده شده است. عمده مصالح این مسجد از سنگ، خشت و آجر می باشد در سقف هم تیرهای چوبی به کار رفته است.
در ورودی اصلی و قدیمی مسجد با دخل و تصرف های جدید در بنا مسدود، و این امر موجب شد تا ورودی دیگری در ضلع غربی ایجاد شود. در بالای این ورودی سنگ نبشته ای دیده می شه که زمان ساخت مسجد رو در تاریخ ۱۲۵۸هـ. ق نشون می دهد. روی این کتیبه سنگی افزون بر تاریخ ساخت و مرمت مسجد، ابیاتی هم حک شده است. معماری این مسجد و سابقه تاریخی و فرهنگی روستای تورجان از اهمیت خاصی برخور دار است.
گزارش از: خالد صوفی عزیزی(لاله)
انتهای پیام/
برچسب ها :
ترجانتورجانروستاروستای ترجانمسجد روستای ترجانروستای تاریخیقلعهبهارپاییزتابستانچشمهنظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- بره میش وحشی به دامن مادر برگشت
- مشکل بازارچه سیف سقز مربوط به اقلیم کردستان عراق است
- سپاه هیچ نقشی در بستهشدن مرز سیف سقز ندارد/کسانی که بستن مرز را به سپاه ربط میدهند، بدخواه سپاه هستند
- پرداخت 83 میلیارد ریال وام اشتغال زایی به مددجویان کمیته امداد سقز/ 130 واحد مسکن مددجویی در مناطق محروم روستایی با همکاری قرارگاه خاتم الانبیاء احداث می شود
- جزئیات درگیری سپاه با یک گروهک مسلح در منطقه مرزی اشنویه
- بازارچه سیف مجددا بسته می شود/ محروم کردن شهرستان سقز از تجارت مرزی ادامه دارد
- رونق گردشگری محور توسعه روستاهای سقز
- مرگ پایان اختلاف پسر جوان با پدرش در سقز
- تقدیر و تشکر سرپرست فرمانداری سقز از حضور مردم شریف شهرستان در راهپیمایی روز جهانی قدس
- خروش روزه داران سقزی در حمایت از قدس به روایت تصویر
- روز قدس، نماد وحدت و انسجام مسلمانان است
- مراسم احیای شب قدر در سقز + عکس
- امام خمینی(ره) درس آزادگی را در علم و عمل به دنیا آموخت
- براندازی نظام و دین اسلام از اهداف شوم دشمنان است
- رعد و برق و باران و تگرگ دوباره در راه کردستان
- رونق گردشگری محور توسعه روستاهای سقز
- 81 درصد واجدین شرایط در سقز کارت هوشمند ملی دریافت کرده اند
- نامه علمای اهل سنت به رهبر انقلاب در پی خروج آمریکا از برجام
- مسمومیت ۲۲۲ کردستانی بر اثر مصرف قارچ های سمی از ابتدای امسال
- رفع عطش در ماه رمضان با سادهترین روشها/ مصرف میوه در وعده سحر را از یاد نبرید